Advocaat nodig om factuur in te vorderen?

Wie denkt aan een invorderingsprocedure denkt daarbij ook aan hoge kosten van een deurwaarder en een advocaat. Maar dat beeld is niet meer accuraat. Je moet zeker niet altijd een advocaat inschakelen om je zakelijke facturen in te vorderen. Wij leggen je uit hoe het zit.

Procedure zonder tussenkomst van de rechter

Het idee dat een invorderingsprocedure betekende dat je naar een advocaat moest stappen en vervolgens via de rechtbank op een vonnis moest wachten, leeft nog bij veel ondernemers. En het is voor velen dan ook een reden om onbetaalde facturen niet in te vorderen. Nochtans is de procedure voor onbetwiste, zakelijke facturen grondig veranderd. In 2016 werd de procedure ‘Invordering Onbetwiste Schulden’ (IOS) aanzienlijk vereenvoudigd. Sindsdien moet je niet meer eerst naar de rechtbank voor je een deurwaarder kan inschakelen. Dat scheelt tijd. En geld.

Lees ook: alles over de IOS-procedure

geen rechter nodig

Heb je dan geen advocaat nodig om onbetaalde facturen in te vorderen?

Nee. En ja. De hervorming van de wet verplicht nog wel een aantal controles die een advocaat moet doen voor een deurwaarder aan de slag kan met een onbetaalde factuur. Dus in dat opzicht moet je wel via een advocaat passeren.

Maar dat hoeft je geen tijd of geld meer te kosten.

Unpaid.be heeft de juridische controles volledig geautomatiseerd. Op het moment dat je alle gegevens doorstuurt ,samen met de openstaande factuur, gebeuren die controles van de advocaat in realtime. Je ziet meteen of je claim juridisch invorderbaar is.
Gevolg? Op tien minuten is al je werk klaar en gaat er meteen een deurwaarder mee aan de slag.

Meer weten over Unpaid? Kijk hier hoe het werkt.

 

Advocaat komt tussen bij betwisting van facturen

Hierboven hadden we het specifiek over de invordering van onbetwiste B2B facturen. Daarvoor kan je via een systeem als Unpaid, de kost van een advocaat omzeilen. Voor de invordering van facturen die wel betwist worden, heb je juridische bijstand nodig.
 

Als je klant de factuur betwist, heb je twee keuzes: stoppen met de invordering of de invordering doorzetten via de rechtbank. Op dat moment moet een rechter eerst bepalen of de betwisting van je wanbetaler terecht is of niet. En voor die procedure schakel je best een advocaat in.

Ken je Unpaid al?

Bij Unpaid geloven we dat ondernemers recht hebben op het geld dat ze verdiend hebben, zonder daar veel tijd of geld mee te verliezen.

Via ons online platform vorder je snel, goed en voordelig onbetaalde en onbetwiste B2B-facturen in. Het enige wat je hoeft te doen is jouw gegevens, die van je wanbetaler en de openstaande factuur op te laden. Je betaalt vervolgens een voorschot en je werkt zit erop. Binnen 5 werkdagen gaat de deurwaarder met een officiële aanmaning naar je klant. Mét resultaat. Gemiddeld volgt er al binnen 30 dagen volledige terugbetaling van je factuur én het voorschot.

Start je eerste claim

Heb je een openstaande factuur die je graag wil invorderen? Vul je gegevens hieronder aan en start je eerste claim

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.