Kenniscentrum

Een verzameling van interessante artikels boordevol advies en handige tips & tricks.

Onbetaalde facturen bij bedrijfsovername

Bedrijfsovername: hoe onbetaalde facturen effectief en efficiënt beheren?

Een bedrijfsovername brengt naast nieuwe kansen ook uitdagingen met zich mee. Denk maar aan het innen van de onbetaalde facturen van het overgenomen bedrijf. Daar efficiënt mee omgaan is essentieel om een gezonde cashflow te behouden en financiële risico's te vermijden.  Hoe ga je om met onbetaalde facturen nadat je een bedrijf overgenomen hebt? Welke tools bestaan er daarvoor? Dit stappenplan geeft je houvast.
Lees dit artikel
Wat is een handelsonderzoek

Wat is een handelsonderzoek?

De ondernemingsrechtbank start een handelsonderzoek op wanneer een onderneming in moeilijkheden verkeert. Waarom? Door een handelsonderzoek kan de rechtbank een bedrijf helpen voor het probleem te groot, of zelfs onomkeerbaar, wordt. Het is dus een preventiemaatregel. We leggen je hier uit hoe het werkt.
Lees dit artikel
Wat is een ingebrekestelling

De ingebrekestelling: wat, waarom en hoe?

Heeft je klant je factuur nog steeds niet betaald? Blijft reactie op eerdere herinneringen uit? Dan is het tijd voor een ingebrekestelling. In dit artikel leggen we uit wat een ingebrekestelling precies is en hoe deze eruit moet zien.
Lees dit artikel
Wat is het verschil tussen Unpaid en factoring

Wat is het verschil tussen Unpaid en factoring?

Als ondernemer ben je voortdurend op zoek naar manieren om je cashflow te verbeteren en wanbetalers efficiënt aan te pakken. Factoring en de Unpaid-procedure zijn twee verschillende benaderingen die beide gericht zijn op het beheer van je financiën en openstaande facturen. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee methoden en welke past het beste bij jouw zakelijke behoeften? In dit artikel duiken we dieper in op factoring en Unpaid, hun voor- en nadelen, en hoe ze je kunnen helpen je cashflow te optimaliseren.
Lees dit artikel
Wat is de uitvoerbare titel in de IOS-procedure

De uitvoerbare titel in de IOS-procedure: wat is het en wanneer wordt het verkregen?

Binnen de IOS-procedure, ofwel de procedure "invordering onbetwiste (geld)schulden", speelt de uitvoerbare titel een cruciale rol. Maar wat houdt een uitvoerbare titel precies in en wanneer wordt deze verkregen? In dit artikel zullen we de betekenis van de uitvoerbare titel binnen de IOS-procedure uitleggen, evenals het proces van verkrijging.
Lees dit artikel
Hoe verjaring van factuur voorkomen

Hoe kan ik de verjaring van mijn facturen voorkomen?

Als ondernemer is het een herkenbare uitdaging: onbetaalde facturen die zich opstapelen en dreigen te verjaren. Het verlies van inkomsten is iets wat je koste wat kost wilt voorkomen. Gelukkig bestaat er zoiets als "stuiting" die je in staat stelt om de verjaringstermijn van een factuur te stoppen. In dit artikel gaan we dieper in op wat stuiting inhoudt en stellen we effectieve manieren voor om de verjaringstermijn van een factuur te onderbreken.
Lees dit artikel
Wat is factuurfraude en hoe bescherm ik mij ertegen

Factuurfraude: wat is het en hoe bescherm ik mezelf?

Factuurfraude. Al ooit van gehoord? Naast phishing is het een veelvoorkomende vorm van oplichting. In dit artikel leggen we uit wat factuurfraude precies is, hoe het werkt en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.
Lees dit artikel
Wat is het Centraal Register voor Onbetwiste Schulden

Wat is het Centraal Register voor Onbetwiste Schulden (CROS) en waarvoor dient het?

Om de procedure inzake de inning onbetwiste schuldvorderingen te ondersteunen, werd er een Centraal Register gecreëerd, afgekort als de ‘CROS-applicatie’. Aangezien de hele administratieve en buitengerechtelijke procedure gebeurt via een informatica-systeem, is het Centraal Register onmisbaar. Het is een Belgische databank dat de gegevens van de onbetwiste schuldvorderingen verzamelt van ondernemingen, zelfstandigen en vrije beroepen die ingeschreven staan in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
Lees dit artikel
Welke kosten mag je aanrekenen bij laattijdige betaling van factuur

Welke kosten mag je aanrekenen bij een laattijdige betaling, en hoeveel?

Als ondernemer is het belangrijk om op tijd betaald te worden voor geleverde goederen of diensten. Helaas kan het voorkomen dat klanten hun facturen niet op tijd betalen. Gelukkig biedt de Belgische wetgeving enige bescherming aan ondernemers door het toestaan van kosten die kunnen worden aangerekend bij laattijdige betalingen. Welke kosten je precies mag aanrekenen, kom je in dit artikel te weten.
Lees dit artikel
Impact van stijgende rente op cashflow van bedrijf

De impact van stijgende rente op bedrijven met onbetaalde facturen

In de snel veranderende economische omgeving maken bedrijven zich steeds meer zorgen over de stijgende rente. Het heeft namelijk een flinke impact op onbetaalde facturen en kan niet worden onderschat. Vooral omdat de meeste bedrijfsfinancieringen direct of indirect gekoppeld zijn aan de Euribor. Dit artikel werpt een blik op waarom deze kwestie van belang is en hoe bedrijven proactief kunnen handelen om hun cashflow te optimaliseren te midden van stijgende rentetarieven.
Lees dit artikel
Hoe treedt een onderneming uit gerechtelijke reorganisatie

Hoe treed je als onderneming uit gerechtelijke reorganisatie?

Een gerechtelijke reorganisatie kan een reddingsboei bieden wanneer een onderneming in financiële moeilijkheden verkeert. Maar de wereld van financiële herstructureringen en juridische reorganisaties is razend complex … Hieronder krijg je duidelijkheid over de drie mogelijke uitkomsten van een gerechtelijke reorganisatie voor Belgische bedrijven.
Lees dit artikel
Procedure invordering onbetwiste geldschulden

Hoe verloopt de invordering van onbetwiste geldschulden?

Onbetaalde facturen werden vroeger vaak niet ingevorderd. Ondernemingen vermeden liever juridische stappen omdat de hele procedure te traag, te frustrerend en te duur was. Maar sinds 2016 heeft de wet op de invordering van onbetwiste geldschulden (IOS) echter een revolutie teweeggebracht in de incassowereld. Dankzij deze nieuwe procedure moet je niet meer naar de rechtbank om de betaling van onbetwiste B2B-facturen af te dwingen. Daardoor ontvang je sneller, efficiënter én goedkoper het geld waar je recht op hebt. Benieuwd naar hoe de IOS-procedure verloopt? Je ontdekt het in dit artikel.
Lees dit artikel
Wat zijn spookfacturen en hoe herken je ze

Wat zijn spookfacturen en hoe herken je ze?

Spookfacturen zijn frauduleuze documenten die naar mensen of bedrijven worden gestuurd met de hoop dat zij betalen zonder grondig te verifiëren of ze authentiek zijn. Ze worden vaak verstuurd via e-mail of post en kunnen er zeer officieel uitzien. In dit artikel kom je te weten hoe je misleidende facturen kunt herkennen en wat te doen wanneer je ze ontvangt.
Lees dit artikel
Wat is het verschil tussen een incassobureau en Unpaid

Wat is het verschil tussen een incassobureau en Unpaid?

Heb je te maken met onbetaalde facturen en overweeg je de hulp van een incassobureau? Hoewel een incassobureau een gangbare oplossing lijkt, is het essentieel om te overwegen hoe je de wanbetaler effectief wilt aanpakken. De IOS-procedure van Unpaid kan voor jou een waardevol alternatief zijn.
Lees dit artikel
Achterstallige facturen innen

5 tips om je boekjaar zonder achterstallige facturen af te sluiten

Het einde van dit boekjaar begint te wenken, we zitten volop in kwartaal 4. En al was het voor niemand een doorsneejaar, toch raden we je aan om nú werk te maken van de niet-betaalde facturen die bij je klanten liggen te sudderen. Stuur hen een laatste herinnering en start waar nodig een procedure. Want iedereen verdient het om correct betaald te worden, ook jij.
Lees dit artikel