Eindig je boekjaar zonder achterstallige facturen: 5 tips

Het einde van dit boekjaar begint te wenken, we zitten volop in kwartaal 4. En al was het voor niemand een doorsneejaar, toch raden we je aan om nú werk te maken van de niet-betaalde facturen die bij je klanten liggen te sudderen. Stuur hen een laatste herinnering en start waar nodig een procedure. Want iedereen verdient het om correct betaald te worden, ook jij.

Tip 1. Start op tijd

Dat jij het liefst je boekjaar afsluit zonder vervallen facturen, zal je debiteuren worst wezen. Een klant die al een tijdje niet betaald heeft, zal dat niet plots rechtzetten omdat het jaareinde nadert.

Wacht dus niet tot in december om actie te ondernemen. Met de Unpaid-procedure betalen klanten gemiddeld na 38 dagen. Het lukt dus nog perfect om je facturen te innen voor 2021 ingaat.

Tip 2. Denk aan je cashflow

Heeft jouw klant het financieel moeilijk? Het siert je als je daar begrip voor opbrengt. Maar zorg er wel voor dat jouw eigen cashflow gezond blijft. Spoor dus tijdig je klanten aan je facturen te betalen.

Goede klantenrelaties zijn van essentieel belang voor jouw onderneming, maar dat betekent niet dat jij voor bank moet spelen. Ook niet in deze moeilijke coronatijd. Ga in gesprek, toon empathie, maar blijf aandringen op betaling binnen een aanvaardbare termijn. Met een goed voorbereid telefoontje kom je ver.

Een klant die echt niet kán betalen, heeft binnen de Unpaid-procedure de mogelijkheid een afbetalingsplan te vragen. Als jij daarmee akkoord gaat, kan jouw klant op zijn eigen tempo de factuur betalen. Unpaid volgt dit nauw op en zet de IOS-procedure automatisch opnieuw in gang als de klant zich niet aan de afspraken houdt.

hou cashflow gezond

 

Tip 3. Haal oude facturen van onder het stof

Ook een factuur die al maanden, of zelf jaren, onbetaald blijft, kan je nog innen. Pas als een factuur verjaard is, hoeft je klant ze niet meer te betalen. De verjaringstermijn van facturen verschilt van sector tot sector en kan oplopen tot 10 jaar.

Laat je je factuur innen met Unpaid, dan checkt het platform automatisch of een factuur al dan niet verjaard is. Onderneem actie voor het zo ver is, want je heb recht op je geld.

Tip 4. Ook kleine bedragen heb je verdiend

Elke onbetaalde factuur heeft een nefaste impact op de winst van je onderneming. Zelfs voor kleine bedragen loont het vaak de moeite om een procedure op te starten tegen de wanbetaler. Onze calculator berekent in een oogwenk hoeveel extra omzet je moet maken om die onbetaalde factuur goed te maken. Je merkt snel: of het nu gaat om 50 of 50.000 euro, elke factuur hoort betaald te worden.

kleine bedragen factuur innen

 

Tip 5. Schakel tijdig Unpaid in

Ben je het beu om zelf achter je onbetaalde factuur aan te gaan? Schakel dan Unpaid in. Wij gaan onmiddellijk aan de slag.

In 9 op de 10 de gevallen slagen we erin de klant binnen de 38 dagen te laten betalen. Altijd blijven wij het dossier opvolgen tot je factuur volledig betaald is. En dat kost je aan het einde van de rit niks: het voorschot dat je ons betaalt, plus alle mogelijke kosten, verhalen we op je klant.

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.


 

Wil je graag eerst meer weten? Bel Dirk op 09/396.34.00, Hij beantwoordt met plezier al je vragen.