Hoe verloopt de procedure?
Privépersonen genieten een totaal andere bescherming tegen schuldeisers dan bedrijven. Waar wij bij bedrijven de Unpaid-procedure kunnen hanteren om de betaling juridisch af te dwingen, kunnen wij dat bij privépersonen niet.
Wat we wel kunnen, is een gerechtsdeurwaarder fysiek naar je klant sturen om daar een aanmaning te laten afleveren. Een gerechtsdeurwaarder die ter plaatse komt, dat maakt indruk.
Wat moet je hiervoor doen?
1) Je dient je dossier in via onze website.
2) Je betaalt € 95 (excl. btw). In dat bedrag zitten alle verschillende stappen van de aanmaning vervat.
3) Wij doen het nodige. Binnen de 5 werkdagen gaat er een gerechtsdeurwaarder naar je klant om de aanmaning af te leveren.
Kan ik een opgestart dossier op elk moment “On Hold” zetten?
Eens je een dossier hebt ingediend, gaan wij aan de slag. We maken het dossier klaar, duiden een gerechtsdeurwaarder aan en zorgen dat deze ten laatste binnen de vijf werkdagen de aanmaning fysiek gaat bezorgen bij je klant. Als je een goede reden hebt om het dossier “on hold” te zetten, kan je ons altijd contacteren. Op dat moment zullen wij kijken of we de betekening nog kunnen tegenhouden.
Kan ik een opgestart dossier op elk moment stop zetten?
Eens je een dossier tegen een particuliere klant hebt gestart, gaan we onmiddellijk aan de slag. We maken het dossier klaar en briefen de door ons aangeduide gerechtsdeurwaarder. Vervolgens start die met de opzoekingen, het solvabiliteitsonderzoek en gaat hij fysiek ter plaatse om de aanmaning te betekenen. Als je om de één of andere reden beslist om het dossier toch stop te zetten, dan kan dat. Wij zullen direct contact opnemen om te bekijken of we het afleveren van de aanmaning nog kunnen tegenhouden. Het stopzetten van een B2C-dossier kan geen aanleiding geven tot het terugbetalen van het voorschot.
Gaat het om een dossier tegen een bedrijf? Dan loopt het anders. Meer hierover lees je hier.
Wat kost dit voor mijn klant?
Je klant wordt aangemaand om de hoofdsom te betalen en een schadebeding van maximaal 10% (dit hangt af van je algemene voorwaarden maar is nooit meer dan die 10%) Dit is voor je klant een heel stuk goedkoper dan als je via de rechtbank zou gaan. Van het betaalde schadebeding gaat 79% naar Unpaid, jij krijgt er 21% van.
Wat als mijn klant aan mij betaalt?
Betaalt je klant rechtstreeks aan jou? Dat is goed nieuws. Breng ons, via info@unpaid.be, zo snel mogelijk op de hoogte zodat wij het dossier kunnen stopzetten
Wat als mijn klant niet betaalt?
Als je klant, na het bezoek van de gerechtsdeurwaarder, nog steeds niet betaalt dat is het waarschijnlijk tijd voor juridische stappen. Wil je graag een advocaat inschakelen en ken je er zelf geen? Dan kunnen wij je misschien verder helpen. Werk je zelf met een eigen advocaat? Dan kunnen wij je de documenten bezorgen die de gerechtsdeurwaarder aan je klant heeft bezorgd. Dit kan je dossier voor de rechtbank aanzienlijk versterken.
Wat doet de gerechtsdeurwaarder?
Als je een dossier tegen een particulier aan Unpaid bezorgt, dan is het eerste wat wij gaan doen dat dossier formateren en bezorgen aan één van de gerechtsdeurwaarders uit ons netwerk. Het eerste wat de gerechtsdeurwaarder vervolgens doet is een identiteitscontrole. Op die manier is hij zeker dat hij de aanmaning aan de juiste persoon bezorgt.
In de tweede stap gebeurt een solvabiliteitsanalyse. Op die manier wordt de kans bekeken dat de persoon in kwestie kan betalen. Indien de evaluatie uitwijst dat dit niet mogelijk is, dan ontvang je automatisch een attest van oninbaarheid. Op die manier kan je eventuele reeds betaalde btw recupereren en kan je de factuur uit je boekhouding halen.
Lijkt de solvabiliteit OK? Dan gaat de gerechtsdeurwaarder fysiek ter plaatse om de minnelijke aanmaning aan je klant af te geven.