De IOS-procedure: snel en goedkoop onbetwiste schulden innen

Deze voordelen heeft de IOS-procedure voor jouw onderneming

De IOS-procedure, of de procedure tot invordering van onbetwiste geldschulden van ondernemingen, werd in juli 2016 door de Belgische wetgever in het leven geroepen. Ze staat bekend als een snellere, efficiëntere en goedkopere manier om onbetaalde facturen in te vorderen bij bedrijven. Welke voordelen heeft deze wetgeving voor jou? We sommen ze hier voor je op.

De IOS-procedure: waarom?

Met de IOS-procedure, voluit de procedure voor de invordering van onbetwiste geldschulden, kan je als bedrijf onbetaalde facturen invorderen bij een ander bedrijf. En dat zonder dat de rechtbank tussenkomt.

Je kan deze IOS-wetgeving toepassen als:

 • de schuldeiser een bedrijf uit België is, of uit bepaalde andere landen 
 • de schuldenaar een Belgisch BTW nummer of ondernemingsnummer heeft

Om onbetaalde facturen te innen bij een consument of een overheid kan je de IOS-procedure dus niet gebruiken.

Wat zijn de voordelen van de IOS-procedure?

Dankzij de procedure voor de invordering van onbetwiste geldschulden krijg je als schuldeiser op een efficiëntere, goedkopere en snellere manier het geld waar je recht op hebt.

1. Efficiënter

Een onbetaalde factuur innen duurt vaak lang en kost je een stevige duit. Via een advocaat en de rechtbank ben je al snel een jaar zoet. Bovendien heb je vooraf geen idee van de kosten. Incasso heeft dan weer weinig juridische impact. Daardoor laat resultaat lang op zich wachten, zeker in een business-to-business-omgeving.

De IOS-procedure is het beste van twee werelden: snel én 100% juridisch onderbouwd. Hierdoor gaat je klant in de meeste gevallen snel over tot betaling.
 

ios procedure is efficiënt

 

2. Goedkoper

Vóór de start van de IOS-procedure kijken wij na of jouw dossier aan alle wettelijke vereisten voldoet. Als dat het geval is, kost deze procedure je veel minder dan het klassieke traject om onbetaalde facturen in te vorderen.

 • Je hoeft niet naar de rechtbank voor een afdwingbare titel tot betaling.
 • De gerechtsdeurwaarder en advocaat komen maar kort tussen.
 • Je betaalt bij de IOS-procedure geen registratietrajecten.
 • Wij verhalen alle kosten op je klant.

Kortom, op het einde van de rit kost een geregeld dossier je niets.

3. Sneller

Zodra je bij ons een onbetaalde factuur indient die aan de vereisten voldoet, zetten we de IOS-procedure in. Binnen de 5 werkdagen stapt een gerechtsdeurwaarder naar je klant. Die heeft vanaf dat moment 38 dagen de tijd om jouw factuur te betalen of te betwisten. Doet hij geen van beide? Dan zetten wij automatisch de volgende stappen: beslag en openbare verkoop. In de praktijk komt het niet vaak zover.

ios procedure is sneller

 

Welke nadelen heeft de IOS-procedure?

Hoe innovatief de IOS-wetgeving ook is, zoals elke procedure heeft ze enkele beperkingen. In deze gevallen kunnen we de IOS-procedure niet inschakelen of moeten we ze stopzetten:

 1. De klant legt een verzoekschrift op tegenspraak neer bij de rechtbank van koophandel.
  Hierdoor zal de IOS-procedure geschorst worden. Wil je als schuldeiser toch verdergaan, dan moet dit via de klassieke weg. Een rechter zal zich uitspreken over de geldigheid van de betwisting. Gelukkig komt dit maar zelden voor. Je klant riskeert namelijk een pak hogere kosten als de rechtbank hem tot betaling veroordeelt.

   
 2. Je klant is failliet of zit in een gerechtelijke reorganisatie terwijl de IOS-procedure loopt.
  Tegen een failliet bedrijf kan je deze procedure niet inschakelen. Wordt je klant plots failliet verklaard tijdens de procedure, dan eindigt die automatisch. In dat geval raden we je aan om een dossier in te dienen op REGSOL.
   
 3. Je klant zit in een gerechtelijke reorganisatie (vroeger bekend als WCO) die hem beschermt tegen schuldeisers.
  Dan is het helaas ook niet mogelijk om de IOS-procedure te starten. Wat je wel kan doen, lees je in dit artikel.
   

Krijg efficiënter, sneller en goedkoper het geld waar je recht op hebt

Onbetaalde facturen invorderen kan vlotter dan je dacht. Via het online platform van Unpaid zet je in nauwelijks tien minuten de IOS-procedure in gang. Wij doen de rest.

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.