Wat zijn spookfacturen en hoe herken je ze?

Spookfacturen zijn frauduleuze documenten die naar mensen of bedrijven worden gestuurd met de hoop dat zij betalen zonder grondig te verifiëren of ze authentiek zijn. Ze worden vaak verstuurd via e-mail of post en kunnen er zeer officieel uitzien. In dit artikel kom je te weten hoe je misleidende facturen kunt herkennen en wat te doen wanneer je ze ontvangt.

Wat zijn spookfacturen en hoe herken je ze

Wat zijn spookfacturen?

Spookfacturen zijn valse of frauduleuze facturen die worden verstuurd in de hoop dat mensen of bedrijven ze betalen zonder nauwkeurig te controleren of ze legitiem zijn. Deze facturen kunnen eruitzien alsof ze afkomstig zijn van echte bedrijven of dienstverleners, maar in werkelijkheid zijn ze bedoeld om geld te stelen of gevoelige informatie te verkrijgen.

 

Er zijn verschillende manieren waarop spookfacturen worden gebruikt voor oplichting:

  1. Niet-bestaande producten of diensten: De oplichter stuurt een factuur voor een product of dienst die nooit geleverd is.

  2. Overdreven kosten: De oplichter verhoogt de kosten van een legitieme dienst en hoopt dat de ontvanger zonder veel nadenken betaalt.

  3. Nepabonnementen: De oplichter stuurt een factuur voor een abonnement of lidmaatschap waar de ontvanger nooit om heeft gevraagd of waarvoor nooit toestemming is gegeven.

  4. Vervalste bedrijfsinformatie: De oplichter kan proberen de identiteit van een echt bedrijf aan te nemen en zogenaamde facturen te sturen met vervalste bedrijfsgegevens.

  5. Phishing-links: Soms bevatten spookfacturen links naar vervalste websites waarop slachtoffers worden gevraagd hun betalingsgegevens in te voeren.

 

Hoe herken je een spookfactuur?

De afzender is een onbekend bedrijf

Wanneer een factuur afkomstig is van een bedrijf dat je niet kent, dien je altijd voorzichtig te zijn. Voer altijd een grondig onderzoek uit naar het bedrijf voordat je overgaat tot betaling.

 

De factuur bevat onheldere of vage informatie

Ontvang je een factuur met een inhoud die voor jou onduidelijk is? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het bedrijf voor verduidelijking. Legitieme bedrijven zijn bereid om extra informatie te verstrekken om eventuele onduidelijkheden op te helderen.

 

De factuur bevat (schrijf)fouten

Fouten in een factuur vormen een duidelijk teken van vervalsing. Het is belangrijk om alert te zijn op grammaticale en typografische fouten, onjuiste bedragen en andere onregelmatigheden die kunnen wijzen op een spookfactuur.

 

De betaling dient te gebeuren in contanten of via post

Legitieme bedrijven geven doorgaans de voorkeur aan betalingen via creditcards of bankoverschrijvingen. Als er wordt verzocht om betaling in contanten of via een postwissel, dien je extra voorzichtig te zijn.

 

Wat te doen bij ontvangst van een spookfactuur?

  1. Betaal de factuur niet. Het betalen van een spookfactuur verschaft oplichters enkel meer geld en moedigt hen aan om meer mensen te bedriegen.
  2. Neem contact op met de afzender van de factuur. Verifieer de legitimiteit van de factuur door contact op te nemen met het bedrijf. Zoek hiervoor de contactgegevens van het bedrijf online op. Gebruik niet de gegevens die op de spookfactuur vermeld staan.
  3. Meld de spookfactuur bij de Meldpunt België. Door het melden van dergelijke incidenten help je anderen te voorkomen dat zij slachtoffer worden van soortgelijke oplichtingspraktijken.

De strijd tegen spookfacturen begint met bewustzijn en waakzaamheid. Door deze eenvoudige stappen te volgen, bescherm je jezelf en je bedrijf tegen financiële misleiding.

Wees alert en laat je niet misleiden door spookfacturen!