De voordelen van E-invoicing

In je privéleven en op de werkvloer: digitalisatie is omnipresent. Ook als onderneming is het van essentieel belang om de digitale trein te nemen. De meeste van je klanten zijn al overgestapt op e-facturatie (of e-invoicing). In dit artikel bekijken we wat het inhoudt en wat de voordelen zijn.

Wat is e-facturatie?

Het elektronisch versturen en ontvangen van facturen. Zo eenvoudig? Platformen zoals Teamleader, Billit, Octopus … helpen je bij het snel opmaken en beheren van je facturen. Naast jouw boekhoudpakket heb je geen extra tool nodig om elektronisch te gaan factureren.

Ga je nog een stap verder dan kan je die facturen omzetten in een speciaal gestandaardiseerd XML-bestand. Die digitale standaard -Universal Business Language (UBL)- zorgt ervoor dat verschillende boekhoudsoftwares eenvoudig met elkaar communiceren. Zo is het zelfs niet meer nodig om een e-mail te versturen of bijlages in de juiste map te steken.

e-facturatie tips

 

Wat zijn de voordelen van e-facturatie?

 1. Je bespaart tijd

  Gedaan met de administratieve rompslomp van het opmaken, versturen en betalen van facturen. Dankzij e-invoicing verzend en verwerk je facturen een pak makkelijker. Ze komen onmiddellijk in de boekhouding terecht en de vele facturatiefases worden geautomatiseerd.
   
 2. Het is betrouwbaarder

  Door de automatisering raken facturen onderweg minder snel verloren en is de kans op menselijke fouten kleiner. Moet je een creditnota opstellen? Heeft een klant de btw niet betaald? Je platform herinnert je eraan en brengt het in orde met een spreekwoordelijke druk op de knop.

  Spreekwoordelijk want je boekhoudsoftware staat natuurlijk nooit garant voor een 100% foutloze verwerking van je facturatie. Het aantal fouten zal wel aanzienlijk dalen.
   
 3. Het is even veilig als op papier
   

  Als gevolg van de omzetting van de Europese btw-richtlijn, zijn papieren en elektronische facturen gelijkwaardig sinds 1 januari 2013. Als ze juridisch geldig zijn, natuurlijk.

  En dat houdt in:

  - De identiteit van de leverancier is gewaarborgd.
  - De inhoud van de factuur is niet gewijzigd.
  - En de gegevens van de factuur moeten goed leesbaar zijn.
   

 4. Het is duurzamer

  Particulieren en ondernemingen: we staan allemaal voor de opdracht om op zoek te gaan naar meer duurzame manieren van leven en werken. Met e-invoicing haal je de productie en het gebruik van papier aanzienlijk naar omlaag en is er ook minder fysiek vervoer nodig.

 5. Het is rendabeler

  Met e-facturatie haal je je kosten aanzienlijk naar beneden. Zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Hasselt dat de gemiddelde kost van een factuur op papier rond de 12,08 euro ligt. Met e-facturatie bespaar je makkelijk tot 9 euro per factuur, of maar liefst tot 75% van de kosten.

 6. Het is een pak handiger

  Want je hebt simpelweg geen papier meer om te archiveren. In de plaats krijg je een ordelijk digitaal archief waar je alles makkelijk terugvindt.

  wat is e-facturatie

   

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.

Heb je onbetaalde facturen en wens je deze nu te innen? Dien dan hieronder jouw eerste claim in

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.