Hoe kan ik de verjaring van mijn facturen voorkomen?

Als ondernemer is het een herkenbare uitdaging: onbetaalde facturen die zich opstapelen en dreigen te verjaren. Het verlies van inkomsten is iets wat je koste wat kost wilt voorkomen. Gelukkig bestaat er zoiets als "stuiting" die je in staat stelt om de verjaringstermijn van een factuur te stoppen. In dit artikel gaan we dieper in op wat stuiting inhoudt en stellen we effectieve manieren voor om de verjaringstermijn van een factuur te onderbreken.

Hoe verjaring van factuur voorkomen

Wat is stuiting?

Wacht niet te lang om je klanten te herinneren aan hun onbetaalde facturen. Want zodra een factuur verjaart, kan je de betaling ervan niet meer juridisch afdwingen. Gelukkig kun je de verjaring van je factuur stuiten.

Stuiting is het juridische proces waarmee je de verjaringstermijn van een factuur kunt onderbreken of stoppen. Dit wordt van kracht wanneer je actieve stappen onderneemt om de openstaande schuld te erkennen of een gerechtelijke procedure te starten. 

Het deel van de verjaringstermijn dat al verstreken is, wordt dan niet meer in aanmerking genomen. Als je een factuur stuit, begint onmiddellijk een nieuwe verjaringstermijn. Met andere woorden: de wettelijke voorziene termijn voor de verjaring begint opnieuw te lopen vanaf nul.


Hoe kan ik de verjaring van een factuur stuiten?

Erkenning van de debiteur

Een geldige manier om verjaring te voorkomen, is wanneer je klant erkent dat hij een betalingsverplichting heeft. 

  • Betaling van een deel van de factuur: Wanneer de debiteur zelf een deel van het verschuldigde bedrag betaalt, wordt dit gezien als erkenning van de schuld, waardoor de verjaringstermijn wordt gestuit.
  • Voorstel voor een afbetalingsplan: Een afbetalingsplan voorstellen en schriftelijk vastleggen is een andere vorm van erkenning die de verjaringstermijn stuit. Hierbij is het van belang duidelijke afspraken te maken over de resterende betalingen.

 

Stuitingsbrief versturen

Het versturen van een stuitingsbrief is een directe en schriftelijke aanpak om de verjaringstermijn te onderbreken. Zorg ervoor dat de brief wettelijk correct is opgesteld om te voorkomen dat de factuur alsnog verjaart zodra de termijn afloopt.

  1. Noteer expliciet in de stuitingsbrief staat dat je een openstaande factuur hebt.
  2. Vermeld het factuurbedrag.
  3. Schrijf dat je van je klant de betaling van deze factuur verwacht.

 

Gerechtelijke procedure starten

Het instellen van een gerechtelijke procedure, zoals het indienen van een onbetaalde factuur bij Unpaid, is een formele manier om de verjaringstermijn te stoppen. Dit proces geeft duidelijk aan dat je bereid bent juridische stappen te ondernemen om betaling af te dwingen.

 

Benieuwd of je factuur verjaard is?

Met onze handige verjaringscalculator kun je gemakkelijk nagaan wanneer je facturen verjaren.

Zijn je onbetaalde facturen nog niet verjaard maar staan ze al een tijdje open?

Wacht dan niet te lang meer en start vandaag nog je dossier op:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.