Stijgende druk op het werkkapitaal: bereid je bedrijf voor

Uit recente cijfers blijkt dat de druk op het werkkapitaal van bedrijven sterk gestegen is. Je werkkapitaal op peil houden, kan moeilijk zijn in deze tijden van economische onzekerheid en veranderende markten. En dat terwijl zo’n onzeker klimaat als ondernemer een extra reden is om je financiën goed op orde te hebben. In dit artikel bespreken we wat werkkapitaal is en waarom het belangrijk is, welke factoren de druk op je werkkapitaal opvoeren en wat je kan doen om je werkkapitaal te verbeteren.

Hoe werkkapitaal van bedrijf verhogen

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het geld dat je nodig hebt om je bedrijf dag in, dag uit te laten draaien. Het is het verschil tussen de vlottende activa (bijvoorbeeld je voorraden en debiteuren) en de vlottende passiva (bijvoorbeeld crediteuren en belastingen). Het werkkapitaal dient dus om alle lopende kosten te betalen en je bedrijfsactiviteiten te financieren.

 

Waarom is werkkapitaal belangrijk?

Een goed werkkapitaalbeheer is essentieel voor het succes van je bedrijf. Het zorgt ervoor dat je je rekeningen op tijd kan betalen en je voorraden kan aanvullen. Hierdoor kan jij ook tijdig je producten of diensten leveren en je bedrijfsactiviteiten voortzetten. Als je bedrijf niet over voldoende werkkapitaal beschikt, kan het in financiële moeilijkheden komen en zelfs failliet gaan.

 

Welke factoren verhogen de druk op het werkkapitaal?

De druk op het werkkapitaal van bedrijven is de laatste tijd sterk gestegen. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder:

  • Betalingsachterstanden: Klanten die hun facturen niet op tijd betalen, kunnen de cashflow van je bedrijf aantasten. Dit kan leiden tot een tekort aan werkkapitaal. Uit recent onderzoek van Allianz Trade blijkt dat de gemiddelde betalingswachttijd (ook gekend als DSO) vorig jaar  steeg van 54 naar 59 dagen. Bedrijven in West-Europa moeten nog langer wachten: 68 dagen. En 17% van de bedrijven wereldwijd moet zelfs 90 dagen geduld oefenen tot hun klanten betalen.
  • Voorraadbeheer: Als je te veel voorraad hebt, belast dit je werkkapitaal. Maar als je over te weinig voorraad beschikt, kan dit je bedrijfsactiviteiten hinderen. Een goede balans vinden is dus cruciaal.
  • Groeiende vraag: Als je bedrijf groeit, heb je meer werkkapitaal nodig om aan de groeiende vraag te voldoen.
  • Veranderingen in de markt: Prijsschommelingen of wisselkoersschommelingen kunnen de cashflow van je bedrijf beïnvloeden en zo de druk op je werkkapitaal opvoeren.

 

Hoe kan ik mijn werkkapitaal optimaliseren?

Beheer je debiteurenportefeuille

Goed debiteurenbeheer is essentieel om je werkkapitaal te optimaliseren. Dit betekent dat je jouw klanten goed moet opvolgen en ervoor moet zorgen dat ze je facturen tijdig betalen. Een online boekhoudprogramma is daarbij een grote hulp: facturen opstellen, versturen en opvolgen verloopt sneller en efficiënter. Aanvullend kan je overwegen om kortere betalingstermijnen te hanteren.

 

Verlaag je voorraadniveaus

Ook door minder voorraad aan te leggen, optimaliseer je je werkkapitaal. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je niet te veel of te weinig voorraad hebt, maar net genoeg. Met een just-in-time systeem houd je alleen voorraad aan wanneer dat nodig is.

 

Optimaliseer je betalingsvoorwaarden

Een derde maatregel die bedrijven kunnen nemen om hun werkkapitaal te optimaliseren, is door hun betalingsvoorwaarden te optimaliseren. Dit betekent dat je jouw betalingsvoorwaarden moet afstemmen op je eigen werkkapitaalbehoefte en dat je hierbij rekening moet houden met de betalingsvoorwaarden van je klanten en leveranciers.

 

Samengevat: voorkom te veel druk op je werkkapitaal

Door je debiteurenportefeuille goed te beheren, je betalingsvoorwaarden te optimaliseren en je voorraadniveaus te verlagen, kan je je werkkapitaal optimaliseren. Zeker in de huidige economische omgeving is dat van groot belang voor de financiële gezondheid van je bedrijf.

We raden je aan om snel te bekijken wat jouw onderneming nodig heeft om met de stijgende druk op het werkkapitaal om te gaan. Unpaid staat je alvast bij om onbetaalde facturen te innen: als je vandaag een dossier indient, sturen we binnen de 5 werkdagen een gerechtsdeurwaarder naar je klant.

Test zelf eens onze procedure uit:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.