Wat is het verschil tussen Unpaid en factoring?

Als ondernemer ben je voortdurend op zoek naar manieren om je cashflow te verbeteren en wanbetalers efficiënt aan te pakken. Factoring en de Unpaid-procedure zijn twee verschillende benaderingen die beide gericht zijn op het beheer van je financiën en openstaande facturen. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee methoden en welke past het beste bij jouw zakelijke behoeften? In dit artikel duiken we dieper in op factoring en Unpaid, hun voor- en nadelen, en hoe ze je kunnen helpen je cashflow te optimaliseren.


Wat is het verschil tussen Unpaid en factoring

Wat is factoring?

Factoring is een vorm van financiering waarbij een externe partij, de factor, tussen jou en je klanten komt te staan.

Wanneer je een factuur verstuurt naar je klant, betaalt de factormaatschappij je een deel van het factuurbedrag als voorschot, meestal tot 85%. Vervolgens int de factor de betaling van je klant en houdt een commissie in voordat ze het resterende bedrag aan jou uitbetalen.

 

De voordelen en nadelen van factoring

Het grote voordeel van factoring is dat het snel jouw cashflowpositie verbetert. Je krijgt meteen een stevig voorschot op jouw opgemaakte facturen. Daardoor hoef je investeringen niet uit te stellen.

Echter, hieraan hangt een pittig prijskaartje: factoring kan duur zijn vanwege commissies en financieringskosten.

Bijvoorbeeld: De factoringmaatschappij houdt 2% commissie in op je factuurbedrag. Hierdoor heb je 2 maanden eerder je geld op je rekening, dan wanneer je zelf de factuur zou innen. Dat betekent dat je een stevige financieringskost van 12% betaalt (1 jaar = 12 maanden, delen door 2 maanden = 6 x 2% commissie = 12%).

 

Factoringbedrijven eisen ook vaak dat alle facturen aan hen worden toevertrouwd, wat resulteert in een verlies van omzet voordat facturen zelfs bij klanten aankomen. Dit dwingt ondernemers om factoringkosten door te berekenen aan klanten, wat zelfs loyale betalers kan bestraffen.

Daarnaast helpen veel factormaatschappijen alleen bedrijven met een bepaald omzetcijfer, waardoor kleine bedrijven en starters vaak worden uitgesloten. Bovendien kunnen factormaatschappijen factoring weigeren als ze het klantenbestand als risicovol beschouwen, met criteria die soms conservatief zijn.

Factoring kan de relatie tussen een bedrijf en zijn klanten beïnvloeden, omdat het kan worden gezien als een teken van wantrouwen. Persoonlijke communicatie met klanten wordt beperkt en vriendelijke betalingsherinneringen zijn niet langer mogelijk, wat voor verwarring bij klanten kan zorgen.

 

Hoe werkt Unpaid?

Unpaid biedt een alternatieve benadering. In plaats van financiering, richt Unpaid zich op het innen van openstaande facturen via de gerechtelijke weg.

Sinds een wetswijziging in 2016 int Unpaid jouw geld zonder de tussenkomst van een rechtbank. Met behulp van een gerechtsdeurwaarder wordt de betaling rechtstreeks bij je klant gevorderd. Dit proces verloopt snel en efficiënt, met een gemiddeld inningpercentage van 75%.

Een belangrijk voordeel van Unpaid is dat je geen financieringskosten hebt. Je betaalt alleen een voorschot. Op het einde van de rit recupereren wij dit bedrag bij jouw klant, bovenop het volledige factuurbedrag. Dus in principe kost de Unpaid-procedure helemaal niets.

Een bijkomend voordeel van Unpaid is dat jij de teugels in handen houdt. Jij bepaalt zelf welke facturen je aan ons overlaat en welke niet. Je betaalt ook geen abonnementskosten. Gebruik je Unpaid niet, dan betaal je niets. 

 

Unpaid: de meest flexibele oplossing

In een beperkt aantal gevallen is factoring een interessante, maar nog steeds dure oplossing. Je gebruikt je eigen facturen als onderpand voor financiering. Bovendien brengt het heel wat verplichtingen, kosten en beperkingen met zich mee.

Unpaid levert de meest flexibele oplossing. Elke onderneming met B2B-vorderingen kan van deze dienst gebruikmaken. Bij een succesvolle invordering ontvang je 100% van het factuurbedrag en krijg je alle voorgeschoten kosten terug.

Wil je op lange termijn jouw cashflow verbeteren? Kies dan voor Unpaid. Pak wanbetalers efficiënt en kordaat aan en bespaar jezelf heel wat frustraties. Een dossier opstarten gebeurt volledig online en slechts in enkele minuten. Nadien gaan wij onmiddellijk aan de slag.

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.

Zit je met een onbetaalde factuur en heb je vragen over de werking van Unpaid? Bel snel naar +32 9 396 34 00 of laat ons hier weten wanneer je wil worden opgebeld.