Kan een factuur al na 6 maanden verjaren?

Dat kan!

En als jij die factuur opgesteld hebt, betekent het dat je de betaling ervan na die termijn niet meer kan afdwingen. Bottom line: zorg ervoor dat je de wettelijke verjaringstermijn van je facturen kent. Zo kan je ze invorderen voor het te laat is!

Kan een factuur al na 6 maanden verjaren?

 

Het verschil tussen een verjaarde factuur en een vervallen factuur

Een verjaarde factuur mag je niet verwarren met een vervallen factuur.

Een vervallen factuur is een factuur die niet betaald werd op de vervaldatum. Dat is de datum waarop de afgesproken betalingstermijn eindigt. Als je hierover geen specifieke afspraak gemaakt hebt met je klant, dan ligt de vervaldatum 30 dagen na de factuurdatum.

Bij een verjaarde factuur heb je juridisch geen recht meer op de betaling ervan. Want door de verjaring valt de betaalverplichting voor je klant weg. Dan is het dus te laat om een vervallen factuur in te vorderen.

Verjaringstermijn b2b-facturen: meestal 10 jaar

In de meeste gevallen vervalt een business-to-business-factuur na 10 jaar, maar er zijn belangrijke uitzonderingen. Wát je factureert, bepaalt de precieze verjaringstermijn van je factuur.

Enkele markante voorbeelden:

 • Verjaring na 6 maand
   

  Zowat alles wat met onderwijs te maken heeft, valt onder deze categorie. Als je dus bedrijfsopleidingen geeft, dan verjaren de facturen die je verstuurt al na 6 maanden.

  Ook restauratie, catering en hotelactiviteiten (HoReCa) hebben een verjaartermijn van 6 maanden. Komt een bedrijf in jouw zaak eten of feest vieren, zorg er dan voor dat het binnen de 6 maanden betaalt.

  In veel gevallen hebben ook transportactiviteiten een verjaringstermijn van 6 maanden.

 • Verjaring na 1 jaar
   

  Dit komt weinig voor. De belangrijkste facturen die na 1 jaar verjaren zijn die voor handelsbemiddeling en deurwaarderskosten.

 • Verjaring na 2 jaar
   

 • In deze categorie vind je onder andere medische activiteiten (artsen, tandartsen, ziekenhuizen, rusthuizen, etc.).

 • Verjaring na 3 jaar
   

  Alle facturen die met verzekeringen te maken hebben, verjaren na 3 jaar.

 • Verjaring na 5 jaar
   

  Facturen voor de productie en distributie van elektriciteit hebben een verjaringstermijn van 5 jaar. Ook telecommunicatie zit in deze categorie.

  Een onbetaalde factuur voor huurgelden verjaart ook na 5 jaar.

  Ook advocaten en juridische adviseurs moeten zorgen dat ze binnen de 5 jaar betaald zijn.

Let op! We noteren hier de vaakst voorkomende uitzonderingen op de standaard verjaringstermijn van 10 jaar, maar dit overzicht is allesbehalve volledig.

Hoe kan je zien of je factuur verjaard is?

Als je een vervallen factuur indient bij Unpaid, kijken wij automatisch na of de factuur niet verjaard is. Wettelijk kan je namelijk alleen de IOS-procedure toepassen bij niet-verjaarde facturen.
 

check verjaringstermijn

 

Kan je verjaring vermijden?

Zeker! Op een van deze manieren:

 • Verjaringstermijn schorsen

  Dat wil zeggen dat de termijn niet verder loopt. Eens de schorsing verdwijnt, loopt de verjaartermijn gewoon verder waar die ‘gepauzeerd’ werd. Hoe verkrijg je een schorsing? Een inningsprocedure opstarten voor de factuur is een van de manieren. Unpaid stuurt de gerechtsdeurwaarder naar je klant binnen de 5 werkdagen na het indienen van je claim. Op dat moment gaat de schorsing in.
   
 • Verjaringstermijn stuiten

  Wanneer je de verjaringstermijn van een factuur stuit, begint die van voor af aan te lopen. Hoe je dat kan doen, lees je in dit artikel.

Ben je benieuwd of jouw factuur is verjaard of niet?

Met de Verjaringscalculator ontdek je moeiteloos wanneer jouw facturen verjaren. Probeer het en voorkom onbetaalde facturen!

Naar de Verjaringscalculator

 


Dreigt een vervallen factuur binnenkort te verjaren?
Onderneem nu actie en in het geld waar je recht op hebt:


Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.