Verjaring van facturen voorkomen? Gebruik stuiting

Wat is stuiting van de verjaringstermijn en welk voordeel haal je eruit? Stuiting is dé manier om te voorkomen dat een factuur verjaart. Hoe dit werkt? We leggen het je uit!

stuiting van de verjaring

 

Wat is stuiting?

Wacht niet te lang om je klanten te herinneren aan hun onbetaalde facturen. Want zodra een factuur verjaart, kan je de betaling ervan niet meer afdwingen via de rechtbank. Gelukkig is het mogelijk om dit tegen te houden: je kan de verjaring van jouw factuur stuiten.

Bij stuiting wordt de verjaringstermijn van een factuur onderbroken. Het deel van de verjaringstermijn dat al verstreken is, wordt niet meer in aanmerking genomen. Als je een factuur stuit, begint onmiddellijk een nieuwe verjaringstermijn. Met andere woorden: de wettelijke voorziene termijn voor de verjaring begint opnieuw te lopen vanaf nul.


Hoe kan je de verjaring van een factuur stuiten?


Verjaring kan gestuit worden door:

- Erkenning van de debiteur. De debiteur bevestigt dat hij een betalingsverplichting heeft. Hij heeft bijvoorbeeld al een deel van de factuur betaald of doet een voorstel voor een afbetalingsplan.

- Het instellen van een gerechtelijke procedure. Dit kan bijvoorbeeld door de onbetaalde factuur in te dienen bij Unpaid.

- Het verzenden van een stuitingsbrief. In dit geval stuur je jouw klant een schriftelijke aanmaning om de onbetaalde factuur te betalen. Zorg voor een wettelijk correcte brief, anders verjaart je factuur toch zodra de verjaringstermijn afloopt.
 

stuiting brief verzenden

 

Aan welke voorwaarden moet een stuitingsbrief voldoen?


Om geldig te zijn, hou je rekening met deze voorwaarden: 

1) Noteer expliciet in de stuitingsbrief staat dat je een openstaande factuur hebt.

2) Vermeld het factuurbedrag.

3) Schrijf dat je van je klant de betaling van deze factuur verwacht.
 

Wat is het verschil tussen een vervallen en een verjaarde factuur? Dat lees je hier.

Ben je benieuwd of jouw factuur is verjaard of niet?

Met de Verjaringscalculator ontdek je moeiteloos wanneer jouw facturen verjaren. Probeer het en voorkom onbetaalde facturen!

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.