Langere betalingstermijnen en wanbetaling knagen aan het werkkapitaal van bedrijven

Bedrijven voelen op vandaag nog steeds de impact van de coronacrisis. Voeg daar dan nog eens de oplopende inflatie én de inval van Rusland in Oekraïne aan toe, en het is logisch dat men meer en meer vreest voor een recessie.

Slecht betalingsgedrag kunnen ondernemers en bedrijven missen als kiespijn, maar het is duidelijk dat het huidige economische klimaat hier geen gunstige impact op heeft. Bovendien dwingen; niettegenstaande de recent vernieuwde wetgeving steeds meer grote bedrijven en multinationals langere betalingstermijnen af, wat nefast is voor het werkkapitaal van heel wat (kleinere) ondernemingen.

 

Langere betalingstermijnen en wanbetaling knagen aan het werkkapitaal van bedrijven

Multinationals dwingen langere betalingstermijnen af

Volgens de Trade Global Survey 2022 van Allianz, wat gepubliceerd werd op 21 april, verwacht zo’n 40% van de Europese exporteurs dat de betalingstermijnen zullen toenemen na de inval van de Russen in Oekraïne.

Dit wordt bevestigd in een Europese studie van Intrum. Hieruit blijkt dat vandaag meer dan 50% van de 11.000 ondervraagde bedrijven melden dat grote bedrijven langere betalingstermijnen afdwingen. Die bedrijven bevinden zich in een sterke positie, waardoor kleinere bedrijven noodgedwongen akkoord moeten gaan met vertragingen in de betalingen. Toch mogen ze wettelijk gezien geen langere betaaltermijn dan 60 dagen eisen.

 

Stijgend risico op wanbetaling

De studie van Allianz toont ook aan dat 50% van de bevraagde bedrijven een stijgend risico op wanbetaling verwacht in de komende 6 tot 12 maanden. Voor de belangrijkste Europese exportmarkten wordt eveneens verwacht dat het aantal insolventies in 2022 met meer dan 10% zal stijgen. Het valt te vrezen dat de langere betaaltermijnen in combinatie met het toenmend aantal wanbetaling het aantal faillissementen nog verder de hoogte gaat induwen.

 

Minder werkkapitaal beschikbaar

De bevraagde bedrijven uit de studie van Intrum geven ook aan dat ze meer zouden investeren in bepaalde domeinen als ze sneller betaald zouden worden:

  • 46% van de Belgische bedrijven zou meer investeren in rekrutering.
  • 71% geeft aan dat ze zelf ook hun toeleveranciers sneller zouden betalen.
  • 69% van de bedrijven zou hun productaanbod of dienstverlening verbeteren.
  • 69% zou meer willen investeren in duurzaamheid.

Veel van de kleinere bedrijven zijn verzwakt door de coronacrisis en zijn niet in staat om werknemers aan te werven en hun producten en diensten te ontwikkelen op de manier dat ze dat anders zouden doen”, aldus Guy Colpaert, managing director van Intrum Benelux.

Slecht betalingsgedrag heeft dus een enorme impact op de algehele bedrijfsvoering.

 

Genoeg redenen om kort op de bal te spelen. Ga snel achter jouw onbetaalde facturen aan vóór jouw klant in de problemen komt of zelfs failliet gaat.

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.