Wanneer verjaren jouw facturen? Check het met de Unpaid-verjaringscalculator

Wist je dat een factuur kan verjaren? Iets om te voorkomen, want strikt genomen betekent het dat je klant niet meer hoeft te betalen. Maar hoe weet je na welke termijn jouw facturen verjaren? Simpel: onze Verjaringscalculator vertelt het je in enkele klikken!

verjaring factuur berekenen

 

Verjaren vs. vervallen

Verjaren en vervallen zijn twee heel verschillende dingen.

Bij een vervallen factuur is de gevraagde betaaldatum overschreden. Hoog tijd om je klant een aanmaning te sturen, dus.

Bij een verjaarde factuur moet je klant wettelijk gezien niet meer betalen. Meestal is de verjaringstermijn 10 jaar. Maar in sommige sectoren verjaren facturen al na 5 jaar, 3 jaar, 2 jaar, 1 jaar of zelfs zes maanden.

Waarom is een verjaarde factuur een probleem?

Eenmaal de verjaringstermijn van je factuur verstreken is, vervalt jouw recht om de betaling ervan te eisen bij je klant.

Je kan je klant nog aanmoedigen om te betalen, met een telefoontje of herinneringsbrief. Maar om de betaling juridisch in te vorderen of af te dwingen via een rechter is het te laat.

verjaring klant opbellen

Wanneer verjaart jouw factuur?

Kortom, weten wanneer je facturen verjaren is broodnodig! En daarom hebben wij een makkelijke Verjaringscalculator gebouwd. Hiermee controleer je gratis de verjaringstermijn van jouw factuur.
 

Hoe werkt het?

Heel eenvoudig! Je geeft je btw-nummer en nog enkele gegevens in. Met deze informatie achterhaalt ons systeem of jouw factuur is verjaard of niet.

Naar de Verjaringscalculator

Ken je nog mensen voor wie deze tool van pas komt? Deel ‘m dan gerust!

 

Jouw onbetaalde factuur verjaart binnenkort. En nu?

Door je factuur te stuiten voorkom je de verjaring ervan. Dat kan bijvoorbeeld door de b2b-factuur (minstens een week) voor het einde van de verjaringstermijn naar ons door te sturen. Binnen de 5 werkdagen stelt onze gerechtsdeurwaarder je klant in gebreke. Waardoor de verjaringstermijn automatisch helemaal opnieuw begint.


Hoe werkt stuiting precies?
Lees ons artikel
‘Verjaring van facturen voorkomen? Gebruik stuiting.’