Wat is het verschil tussen een minnelijke invordering en een gerechtelijke invordering?

Zit je met onbetaalde facturen? Een juridische schuldvorderingsprocedure hoeft niet altijd. Voor je naar de rechtbank stapt, kan je een minnelijke invorderingsprocedure starten. Wat is het verschil tussen beide? Dat leggen we je uit in dit artikel.

verschil minnelijke en gerechtelijke invordering

Wat is een minnelijke invordering?

Voor je een gerechtelijke procedure opstart tegen een klant van wie je geld tegoed hebt, kan je een minnelijke procedure aflopen. Hiermee zet je jouw schuldenaar aan om de onbetaalde schuld te betalen.

Hoe kan een minnelijke invordering er uit zien?

 

  • Je verstuurt een aanmaningsbrief of -e-mail, al dan niet met een aangetekende zending.
     
  • Je belt je klant op en herinnert hem aan de openstaande factuur.
     
  • Je gaat bij je klant op bezoek om de niet-betaling te bespreken.
     

Zorg ervoor dat je klant eventuele afspraken op papier bevestigt. Dit kan van pas komen als je toch een juridische invordering moet inzetten.

Houd ook altijd de wettelijke regels in je achterhoofd als je zelf tot een minnelijke schuldvordering wilt komen. Of schakel professionele hulp in, van bijvoorbeeld een gerechtsdeurwaarder.

Wat is een gerechtelijke invordering?

Heb je via alle mogelijke wegen geprobeerd om tot een minnelijke invordering te komen, zonder resultaat? Bij een gerechtelijke of juridische invordering kan je de wanbetaler met dwangmaatregelen verplichten om te betalen. Het kan gaan om beslag op de voorraden van de schuldenaar, het loon, de woning, de wagen, etc.

gerechtelijke invorderingsprocedure

Dit mag je als schuldeiser niet zomaar zelf doen. Je hebt er een vonnis voor nodig. De gerechtsdeurwaarder zorgt voor de uitvoering van deze procedure en is de enige die een beslag mag uitvoeren.

Dankzij de Unpaid-procedure kan je zo’n vonnis nu veel sneller dan vroeger verkrijgen. Deze procedure werd namelijk speciaal ontwikkeld om het juridische inningsproces vlotter te laten verlopen. De belangrijkste voorwaarde is wel dat het om een onbetwiste factuur tussen twee bedrijven (B2B) gaat.

Heb je een dergelijke factuur die maar niet betaald geraakt? Start dan hier je dossier:

Klaar om jouw onbetaalde facturen te innen?

Vul je gegevens in om te starten.